צרו עימנו קשר
03-7778191
03-7778791

דיכאון קליני - מקרים המתארים משברים דיכאוניים

דיכאון קליני מופיע לעיתים בעקבות התרחשויות כמו אבל ופרידה, אך הוא עמוק ומשתק יותר מאשר המאורע שהתחיל את התהליך עצמו. ניתן למצוא כמה דוגמאות במאמר; האחות שחזרה לתפקד, הגמלאי שהתחיל לחייך, הגמלאי התגבר על גל הדיכאון ועוד.

האחות שחזרה לתפקד

נטע (שם בדוי) הנה אישה בת 30, רווקה ואחות במקצועה, אשר בהדרגה החלה להרגיש קושי ניכר בתפקודה כאחות. הסבלנות שאפיינה אותה בעבודתה החלה להתחלף בתחושת עצבנות וחוסר רצון להקשיב לתלונות החולים בהם טיפלה. במקביל היא החלה להרגיש כי דברים אשר אהבה לעשות, כמו התעמלות וטיולים בטבע, הפסיקו לגרום לה הנאה. חברה לחיים התלונן בפניה שכבר לא נעים להיות בחברתה, שהיא מרוכזת בעצמה, מסתגרת ואינה זורמת כבעבר במערכת היחסים שלהם. לדבריו, גם יחסיהם האינטימיים השתנו לרעה.

נטע סברה כי מדובר בתהליך פסיכולוגי אשר יוכל להשתפר באמצעות שיחות עם פסיכולוג, ואולי אף בעזרת טיפול זוגי. במהרה התברר כי קיימים סימנים נוספים אשר העידו על מצב קשה יותר. היא החלה לחשוב שאין טעם לחייה, כשהיא מסתירה תחושות אלו מחברה לחיים ומהוריה, אליהם היא מאד קשורה. במשך הזמן, עלו בה תחושות של צער עמוק שגרמו לה לבכות בסתר, לרצות למות ואף לחשוב על דרכים לבצע התאבדות. למעשה, נטע התהלכה עם תחושות דיכאוניות שישה חודשים בטרם פנתה לרופא. לאחר בירור מקיף, המליץ הפסיכיאטר אליו פנתה על נטילת תרופה נוגדת דיכאון בשם פרוזאק. לאחר שישה שבועות שבהם נטע לקחה את התרופה, היא שבה לעבודתה ומצב רוחה השתפר במידה ניכרת.

הגמלאי שהתחיל לחייך

חיים, בן 67, יצא לגמלאות לאחר 30 שנות עבודה כמהנדס בחברה ציבורית גדולה. לקראת פרישתו החל לתכנן את המשך דרכו בחיים והתמקד בתוכניות לטייל עם אשתו במקומות שונים בעולם בהם תמיד שאף לבקר. בנוסף, חיים גם רצה להשקיע בטיפול בנכדיו, מה שלא התאפשר לו בעבר מפאת חוסר זמן. אלא שאז החל חיים, שמאז ומעולם היה גבר בריא, להתלונן על מחושים גופניים כמו כאבי ראש, הפרעות בעיכול, תחושת עייפות ואף זמזומים באוזניים. תחושות אלו הובילו אותו לביקורים תכופים אצל רופאים.

הבדיקות הרפואיות הראו שמצבו הגופני תקין, אולם הרגשתו הלכה והחמירה. בהדרגה הוא איבד את רצונו לשחק קלפים עם חבריו ולספר בדיחות, תאבונו ירד והוא החל לאבד משקל. שנתו נדדה ולמרות כדורי השינה שנטל הוא התקשה להירדם ולא הצליח לישון יותר מארבע שעות בלילה. מצב רוחו היה ירוד והוא מצא את עצמו חושב הרבה על מחלות ועל הזקנה שקפצה עליו כה מהר. כאשר רופא המשפחה הציע לו לראות פסיכיאטר התמלא חיים חששות, שכן הוא סבר שיש לו מחלה גופנית לא מאובחנת. במקביל הוא התמלא בושה שמא משפחתו תראה בו לא שפוי ומתחזה. הפסיכיאטר אליו פנה המליץ על נטילת תרופה נוגדת דיכאון בשם אפקסור, אשר הביאה לשיפור משמעותי בהרגשתו תוך מספר שבועות.

הגמלאי שהתגבר על גל הדיכאון

נמרוד, בן 75, ניצול שואה, נשוי ואב לשלושה ילדים, החל לסבול מגלי דיכאון בסמוך לשחרורו ממחנות הריכוז. למעשה, הוא סבל מחמישה גלי דיכאון בחייו, ובכל הפעמים טופל בהצלחה בעזרת תרופות נוגדות דיכאון. למרות עברו הקשה, החל נמרוד לעבוד עם הגיעו לארץ ותוך מספר שנים הקים מפעל משגשג לייצור מזון. בשנים האחרונות יצא לפנסיה, אולם מגיל 73 הוא סובל מגל נוסף של דיכאון קשה במיוחד. הוא חש אי שקט מוטורי ונפשי ניכר אשר מקשה עליו אפילו להתיישב ולקרוא עיתון. הלילות קשים לו במיוחד, והוא לא מצליח להרדם עד השעות הקטנות של הלילה, וגם אז שנתו קצרה ומקוטעת.

בחודשים שקדמו לפנייתו לרופא, הוא החל לחוש רגשות אשם קשים הקשורים לעובדה שלא הצליח להציל את אחותו הצעירה ממחנות הריכוז. רגשות אשם אלו היו כבדים במיוחד ונמרוד מצא עצמו חושב שייתכן והדיכאון ממנו הוא סובל הוא למעשה עונש על חוסר הצלחתו להצילה. הטיפול התרופתי שניתן לו לא הצליח לשפר את מצבו, ובשל כך הוא טופל בסדרת נזעי חשמל, עד שהחלים מן הדיכאון.
 

התיאורים הללו מדגימים סיפורי חיים של אנשים שאנו פוגשים מדי יום בקליניקה שלנו. אלו מצבים בהם החיים הרגילים שכללו עבודה, מערכות יחסים עם אחרים, פעילויות ותחביבים מהנים, נפגעים מאד עקב הופעת הדיכאון. אצל נמרוד, למשל, נצפה דיכאון קליני קשה במיוחד שלא הגיב לטיפול תרופתי כקודמיו, ורק הטיפול בנזעי חשמל עזרו לו להבריא. אנו מנסים לתאר את מצבי הדיכאון שמקורם בתפקוד לא תקין של מערכת העצבים המרכזית ואת דרכי הטיפול בו. חשוב לזכור כי הטיפול בדיכאון השתפר מאוד בעשור האחרון ומגוון האפשרויות גדל. השילוב בין טיפולים תרופתיים מקבוצות שונות, טיפולים בנזעי חשמל, וטיפולים פסיכולוגיים בגישה קוגניטיבית-התנהגותית, יעיל מאד בריפוי הדיכאון ובמניעת הישנותו.

ככלל, ניתן לחלק את מחלת הדיכאון לשני מצבים: דיכאון בלבד, ומצב שבו יש תקופות של דיכאון ותקופות של מצב רוח מרומם לסירוגין. אנו נתייחס רק למצבי דיכאון שאינם מלווים בתקופות של מצב רוח מרומם. כפי שצויין, מחלת הדיכאון עשויה להתפתח באופן הדרגתי ולהופיע גם בגילאים מאד צעירים.

קרא על: טיפול בדיכאון
קרא על: נוירופיידבק

© 2015 כל הזכויות שמורות למיינד קליניק פרופסור גרינהאוס
STGBEAUTIFUL WEB
TECHNOLOGY
STG שיווק באינטרנט