צרו עימנו קשר
03-7778191
03-7778791

חרדות של נשים בתקופת ההיריון

לפחות פעם אחת בחיים כל אחד מאיתנו חווה חרדה חזקה ואף פאניקה. חרדה הינה תחושה נורמאלית, טבעית והיא מוכרת לכולנו. פחד הוא תגובה נורמאלית לאיום אמיתי, מוחשי ומציאותי. הפחד מסייע להגיב מהר לסכנה, מספק כוח לפעולה מהירה כדי להתמודד ביעילות עם מצבים מסוכנים. פחדים ברמה מתונה עשויים להיות שימושיים ולתרום לתפקוד ובמידה מסוימת הם מסייעים בהשגת תוצאות טובות. מי שפועל ללא חשש, קל שבקלים, לא יכול להיות זהיר. עם זאת, חשש מוגזם עלול להפריע לחיים תקינים ולהגביל יכולת תפקודית.
מאת: אירנה נתנאל, ד"ר אלונה גוברמן, פרופ' לאון גרינהאוס.

התפתחות של חיים חדשים בדרך כלל הינה תקופה של ציפיות המלווה ברגשות חיוביים מצד האם ובני משפחתה. אך לעיתים קרובות תקופת הריון יכולה להיות מלווה בתחושה של חרדה ופחד. 3-5% מהנשים ההרות סובלות מתסמונת הפרעת חרדה. בואו ננסה להבין למה זה קורה.

יעל בת 39, נמצאת בחודש השביעי להריונה. היא סובלת מכאבי גב, מתקשה למצוא תנוחה נוחה במהלך השינה ומתעייפת בקלות. זהו הריונה הראשון ולעיתים קרובות היא חושבת על הלידה הקרובה, חוששת מהלא נודע, מפחדת מסיבוכים אפשריים במהלך ההיריון והלידה. יחד אם זאת, יעל ממשיכה לעבוד ולתפקד כרגיל. החרדה של יעל מובנת, נורמאלית וטבעית משום שהיא קשורה לסיבות אובייקטיביות לדאגה.

דאגות וחרדות במהלך ההיריון יכולות להיחשב כנורמאליות אם הן אינן מפריעות להמשך התפקוד בשגרת החיים ולא משפיעות על מצב הרוח. דוגמה נוספת משקפת חרדה פתולוגית. שרית, בת 25, נמצאת בחודש הרביעי להיריון השני שלה, סובלת מהפרעות שינה, מספר פעמים ביום מרגישה קוצר נשימה, דפיקות לב חזקות ונדמה לה שהיא עומדת להתעלף. רוב הזמן, היא מבלה במחשבות של חרדה על ההיריון, מתקשה להתרכז בעבודה ובטיפול של הבן הבכור בן השנתיים.

סיבות לחרדה בתקופת ההיריון ודרכים להתמודדות

מחקרים שנערכו בתחום מראים כי במהלך ההיריון, בגוף האישה עוברים שינויים מהותיים אשר מקדמים את התפתחות החרדה. שינויים פיזיולוגיים במערכת העצבים המרכזית גורמים לעייפות ותחושה של חולשה פיזית. תרגילי התעמלות, הליכה באוויר הצח ותזונה בריאה יכולים לתרום רבות.

סיבה נוספות היא הריון לא מתוכנן. לדוגמא, אישה שעשתה בדיקת הריון ביתית בשל האיחור בווסת. היא ראתה את התוצאות החיוביות של הבדיקה והתחילה בקדחתנות להיזכר האם היא שתתה משקאות אלכוהוליים, האם עישנה סיגריות רבות ואיזה תרופות לקחה. אם התוצאות של החישובים מאכזבות, מתחילה הפאניקה. עם ההיריון מתוכנן מראש, הסיבה לדאגה פחותה בהרבה היות ולעיתים קרובות, בני זוג עוברים בדיקות טרם האישה נכנסת להיריון.

סיבה נוספת לחרדה היא פחד מהלידה, הציפייה לכאב בזמן הצירים והלידה עצמה, חשש מחוסר שליטה על הגוף. על פחד מפני הלידה ניתן בקלות להתגבר על ידי השתתפות בקורס הכנה ללידה. אחד הפחדים הנפוצים ביותר הוא חשש לגבי בריאותו של העובר. ידע על הפיזיולוגיה של העובר יכול להקל על האם מפני הדאגות.

פחדים נוספים:

חשש מסיבוכים אפשריים במהלך ההיריון, אשר עלולים להשפיע על הבריאות של הילד שטרם נולד.
פחד מפגם גנטי בלתי הפיך: לידת ילד נכה כתוצאה מסיבות גנטיות. ישנן בדיקות אשר מבצעים במהלך ההיריון אשר יכולות לאתר קיומם של פגמים גנטיים.
פחד להיות אם לא מספיק טובה: ספקות לגבי היכולת לטפל כראוי בילד.
פחד מפני האחריות לגורלו של הילד.
הפחד מפני שינויים בחיים: האישה חוששת שיחסה ישתנה כלפי הבעל, חוששת שהולדת הילד תפגע בקריירה ואף תהרוס אותה.

בשום מקרה, אין צורך להיכנס לפאניקה. במידה וקיימות חששות לבריאותך ובריאות תינוקך, כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל. הוא יצליח להפיג את החששות ולחזק את תחושת הביטחון שהכול בסדר. במידת הצורך, הרופא יפנה אותך לבדיקות הנדרשות או יעניק את הטיפול הרפואי הנדרש. אם הרופא מבחין בבעיה מסוימת – אז יש באמת מקום לדאגה. במידה ומבחינה גופנית הכול תקין והרופא טוען שאין מקום לדאגה אז אין מקום לדאגה. הבעיה נוצרת כאשר התפיסה הלקויה של המצב היא זו שמובילה לרגשות שליליים כגון: חרדה, דאגנות יתר, לחץ ופחד. שינויים במערכת העצבים המרכזית ולחץ מתמשך עלולים להוביל לסיבוכים לא רצויים של ההיריון.

השיטה היעילה ביותר להתגבר  לטיפול בחרדה היא פסיכותרפיה התנהגותית - קוגניטיבית (CBT). בעזרת מומחה לטיפול התנהגותי – קוגניטיבי (CBT) ניתן להתגבר בהצלחה על הפחדים ולהמשיך ליהנות מתקופה קסומה ומרגשת של הריון. שיטה זו מבוססת על העובדה כי חשיבה, הדרך בה אנו תופשים את המצב, משפיעה על הרגשתנו וקובעת את התנהגותנו. שינוי זווית הראייה וצורת החשיבה יכול לשנות רגשות שליליים ורגשות יותר מתונים ויגרום לנו להרגיש טוב יותר. בגישה זו, ניתן לפתח את היכולת לחשוב בצורה יותר מציאותית ובונה.

בטיפול לומדים להכיר תסמינים של חרדה ושאף אחד מתסמינים אלה הוא לא מסוכן. לומדים לא לברוח מהם ולא להילחם בהם. לומדים כי הפחד הוא רק תגובה טבעית מוגזמת ללחץ. תגובה זו יכולה להיות מאוד לא נעימה, אבל זה בטוח לחלוטין. אין להימנע ממצבים, לא להזניח שום פעילויות, לא להגביל את עצמך בגלל פחדים לא רציונאליים ומגוחכים. יש לחכות שגל הפחד יעבור וייגמר מעצמו. בטיפול לומדים כיצד מחשבות קטסטרופליות עלולות להחמיר את המצב ולומדים דרכים לנתק את מקורות התדלוק המחשבתיים. ללא מחשבות אלו, הפחד מתחיל להיעלם מעצמו. חשוב ללמוד להפיק לקחים מהתקפי החרדה. כל התקף יכול להוות הזדמנות טובה להתאמן על מיומנויות השליטה בדרך להתגבר על הפחד.

והחשוב מכל:
הריון ולידה היא תקופה לא קלה, אבל גוף האישה בנוי במיוחד למטרה זו. הטבע כבר נתן לך כל מה שאת זקוקה לו בשביל אמהות מוצלחת. במצב הנוכחי את יכולה רק לחכות ולעשות את המיטב כדי לחוות את הרגשות החיוביים ביותר ממה שקורה כרגע.

מאת: אירנה נתנאל, ד"ר אלונה גוברמן, פרופ' לאון גרינהאוס.

© 2015 כל הזכויות שמורות למיינד קליניק פרופסור גרינהאוס
STGBEAUTIFUL WEB
TECHNOLOGY
STG שיווק באינטרנט