בחמש השנים האחרונות נבדקות שתי שיטות חדשות ל-טיפול בדיכאון. האחת היא טיפול באמצעות גירוי מגנטי למוח (TRANSCRANIAL MAGNETIC STIMULATION) והשיטה השניה היא טיפול בדיכאון באמצעות גירוי לעצב הוגאלי (VAGAL NERVE STIMULATION). טיפולים אלו הם עדיין נסיוניים, ולרוב נמצאים בשימוש רק אצל חולים הסובלים מדיכאון קשה.
1. הגירוי המגנטי למוח, מתבסס על העובדה הפיזיקלית לפיה גל מגנטי יכול לחולל פעילות חשמלית. תכונה זו הובילה לפיתוח מכשירים הפועלים על בסיס גלים אלקטרו-מגנטיים, אשר מוצמדים לראשו של המטופל, במטרה לגרום לפעילות חשמלית במוחו שתסייע ל-טיפול בדיכאון. בדומה לשיטת הטיפול בנזעי חשמל שתוארה קודם ל- טיפול בדיכאון, העוררות החשמלית במוח שמחולל המגנט מביאה להשפעה מיטיבה על מצבי דיכאון, אולם פעולה זו מתבצעת ללא הרדמה ומבלי שהאדם יחוש כאב מיוחד. זאת מאחר והפעילות החשמלית שמתקיימת בעת טיפול מגנטי היא פיזיולוגית, ואינה מסיבית כמו בעת נזעי חשמל. תוצאות ממרכזים שונים בעולם בהם מיושם הטיפול מצביעים על כך ש-60%-30% מהחולים שמקבלים טיפול בדיכאון על ידי גירוי מגנטי חשים שיפור במצב הדיכאון בתום הטיפול. במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר קיים אחד מהמרכזים המובילים בעולם לטיפול בדיכאון על ידי גירוי מגנטי, בהנחייתו של פרופ' גרינהאוס.
2. הגירוי לעצב הוגאלי, מתבסס על גירוי של העצב הוגאלי, אחד העצבים העיקריים שיוצאים מראש האדם לחלקים אחרים של הגוף. עצב זה מרכז את השליטה בתפקודים פיזיולוגיים כמו נשימה, פעילות הלב, והסדרת לחץ הדם. בשנים האחרונות נעשים ניסיונות לגרות את העצב הווגאלי, ובדרך זו לעורר פעילות במרכזי מוח השולטים על פונקציות נוספות, דוגמת מצב הרוח. מזה מספר שנים ידוע שגירויים לעצב הוגאלי יכולים להועיל בטיפול במחלת הנפילה. נתונים ראשוניים הראו גם שגירוי לעצב הוגאלי הביא לשיפור במצבם של 40%-35% מהחולים בדיכאון שטופלו בדרך זו. בישראל אין טיפול בדיכאון בשיטה זו.
קרא עוד: דיכאון קליני
קרא עוד: מאניה דיפרסיה