צרו עימנו קשר
03-7778191
03-7778791

טיפול במאניה דיפרסיה

טיפול במאניה דיפרסיה




פרופ' לאון גרינהאוס, מנהל של מיינד קליניק, מומחה ידועים בטיפול של מאניה דיפרסיה.
מאניה דיפרסיה מטופלת באמצעות תרופות וטיפול פסיכו - תרפויטי


 

מהי מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה מוכרת גם בשמות נוספים כגון הפרעה ביפולרית או מחלה דו-קוטבית. זוהי מחלה די נפוצה בעולם. כ- 3-4% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם באחת הצורות של המאניה דיפרסיה. המחלה מתאפיינת בשינויים ניכרים במצב הרוח לכיוון של עליזות יתר או תוקפנות ודיכאון.

מאניה דיפרסיה היא מחלה שיכולה להופיע בכל גיל, בקרב בני נוער וכן גם בחולים בגילאי הגיל השלישי. קיימת נטייה גנטית למחלה ולעתים קרובות מאבחנים את התסמונת במספר דורות של אותה משפח גלי המניה דיפרסיה נמשכים החל ממספר שבועות עד למספר חודשים, ויש לגלים נטייה לחזור ולהופיע שוב, לפעמים לעיתים רחוקות ולפעמים מדי שנה. לפי תדירות הגלים ועוצמת הגלים.

הפסיכיאטרים מאבחנים צורות שונות של המחלה:

מאניה דיפריסיה מסוג 1:
כאשר הגלים הם משמעותיים מאוד ואפילו דורשים אשפוז, ייתכן ואף אשפוזים במחלקות סגורות.


מאניה דיפרסיה מסוג 2:
כאשר הגלים מתונים יותר, האדם סובל אבל המצב אינו מצריך אשפוז של המטופל.


הפרעה צ'קלוטימית:
כאשר האדם סובל מגלים של מצב רוח מרומם או דיכאוני לסרוגין כל מספר שבועות מבלי שיש תקופה של מצב רוח מאוזן למשך יותר מחודשיים בין גל לגל.


מאניה דיפרסיה עם סימנים לפסיכוזה:
כאשר מחשבות הגדלות בזמן המאניה מגיעות לרמה קיצונית ולא מציאותית, או לחלופין רמת הפסימיות והייאוש שרואים בזמן הדיכאון הם קיצוניים ועלולים אף להוביל למחשבות אובדניות.


מה מאפיין גל של מאניה או היפומניה?
הגל של מאניה או היפומניה יכול להתחיל במהירות רבה, לעיתים קרובות אחרי לילות של חוסר שינה. הרבה פעמים האדם במאניה לא ידווח לרופא על כך מאחר שמאניה גורמת להרגשה מאוד טובה לאדם, אבל המשפחה לרוב היא הרואה את השינוי המדאיג.
הסימפטומים הבולטים במאניה הם: מצב רוח מרומם או תוקפני, עלייה בביטחון העצמי, דיבור מהיר עד כדי כך שלפעמים לא ניתן להבין את האדם בגלל הקצב האסוציאטיבי המהיר, קיצור משמעותי של שעות השינה שמלווה בהעדרה של תחושת עייפות ועלייה משמעותית בפעילות. כך למשל, האדם יכול להתעורר מאוד מוקדם ולעסוק בדברים שונים במשך כל היום ללא מנוחה. בנוסף, עלייה ברצון לקניות ובזבוז כספים ואף פעילות חושנית כולל מינית מוגברת. האדם במאניה יכול גם להרבות בצריכת אלכוהול או בשימוש בסמים, בנסיעה במהירות גבוהה מבלי להתחשב בחוקי התנועה וכדומה. כמו כן, יכולות ללוות את האדם הסובל ממאמניה תחושות תוקפניות חזקות שעלולות להתעורר בקלות כאשר מתנגדים לרצונותיו.
יוצא מזה, כי חולים במאניה יכולים לבצע פעולות לא מבוקרות בתחומים שונים כמו הוצאות כספיות משמעותיות, התקשרויות מיניות, עבירות על החוק ועוד. לכן הרבה פעמים חולים במאניה חייבים אישפוז כדי לטפל בהם.
מצבים מאניים מהסוג שתוארו לעיל מהווים רק כ- 0.5% מכלל האבחנות של מאניה דיפרסיה. שכיחים יותר הם המצבים ההיפומניים והצ'קלוטימיים. אלו הם מצבים מתונים יותר בעלי אותם הסימפטומים אבל בעוצמה פחותה שלא פוגעת באופן משמעותי בתפקוד היום יומי של הסובל ממאניה ואינם מצריכים אשפוז.


מה מאפיין גל דיכאון של המחלה המאני דפרסיבית?
הדיכאון מטריד הרבה יותר את הסובל ממאניה דיפרסיה מאשר המצב המאני ולכן במצב כזה ברוב הפעמים הוא יפנה לטיפול מרצונו החופשי. כאשר בודקים מטופל השרוי בדיכאון צריך תמיד לשאול על עבר של מאניה בהתנהגות. המטופל הרבה פעמים "שוכח" להגיד לרופא על עבר כזה. לכן, במקרים כאלה יש חשיבות מוגברת למעורבות של המשפחה בתהליך של האבחון.

יש לציין, כי הטיפול בדיכאון הנובע ממחלת המאניה דיפרסיה הינו שונה מהטיפול נגד דיכאון הרגיל. סימפטומים של דיכאון הנובע ממאניה דיפרסיה הם כמעט תמונת ראי של הסימפטומים של מצב המאניה. בדיכאון האדם עצוב מאוד או מדווח על חוסר הנאה מדברים שונים בחייו וכן גם על חוסר עניין בדברים. הסובל יכול לישון יותר מהרגיל, אבל שינה זו לא גורמת לתחושת מנוחה והאדם חש עייף במשך היום עם כבדות משמעותית באברי הגוף השונים. לפעמים הסובל מדיכאון ידווח על חוסר שינה משמעותי ועל שעות רבות של שכיבה בערנות כואבת. הוא מתקשה להתרכז ולא מתעניין בדברים עד כדי הסתגרות מאנשים והתרחקות מבני משפחתו. התיאבון יכול להיות גם מאוד משמעותי, במקרים כאלה יכול שאותו אדם יעלה הרבה במשקל, או להיפך הוא מדווח על חוסר תיאבון ועל ירידה במשקל. החשק לפעילות מכל סוג יורד באופן משמעותי ומאוד לא פשוט לדרבן אנשים אלו לעשייה כלשהיא. למרות שהם לא ישנים הם מבלים שעות רבות במיטה ללא מעש. המחשבות מאוד מטרידות את הסובל מדיכאון והוא נתקף בקלות בפסימיות, ייאוש וחוסר תקווה, עד כדי הופעה של מחשבות אובדניות. אין ספק כי חולים השרויים במצב כזה זקוקים לליווי של קרובים או חברים. ניסיונות התאבדות ונטייה אובדנית של המטופל הם סוגיה מאוד מטרידה למטפל בשלב זה של המחלה.


איך מטפלים במאניה דיפרסיה והאם האדם יכול לעזור לעצמו בטיפול?
טיפול במאניה דיפרסיה הוא טיפול רפואי. אחרי האבחנה הרופא ימליץ על הטיפול התרופתי הנחוץ. לא נפרט כאן את כל הטיפולים הקיימים למאניה דיפרסיה, אנו כותבים עליהם במאמרים שקיימים באתר.


האם טיפולים אלטרנטיביים או תרופות טבעיות יכולים לעזור למאניה דיפרסיה?
התשובה היא מאוד ברורה, טיפולים אלטרנטיבים יכולים לגרום להרגשה כללית יותר טובה יותר, אבל אין להם שום השפעה על ההבראה של המטופל ממאניה דיפרסיה.


9 דברים חשובים שכדאי לזכור:

  1. מאניה דיפרסיה היא מחלה שנוטה לחזור והגלים השונים יכולים להתרבות עם השנים.
  2. טיפול מונע יכול לעצור את הופעת הגלים ולסייע לנהל אורך חיים רגיל.
  3. ללא טיפול מונע הסיכוי לקבל גל חוזר של מאניה סיפרסיה מגיע ל 70-90%.
  4. הימנעות משימוש מופרז באלכוהול או בסמים הינה מרכזית ביותר במניעת גלים חוזרים של המחלה.
  5. שינה מסודרת מאוד חשובה לשמירה על איזון במצב הרוח.
  6. חשוב לטפל בגלים של מאניה ושל דיכאון מוקדם ככל האפשר. דחייה של קבלת טיפול עלולה להוביל לגלים ארוכים יותר שיקשו על המטופל להשתקם.
  7. שיתוף המשפחה בתהליך הטיפול של המאניה והדיפרסיה הוא מאוד חשוב. המשפחה יכולה לסייע באבחון, בהמשכיות הטיפול ובשמירה על המטופל.
  8. טיפול פסיכולוגי בנוסף לטיפול תרופתי עבור המטופל של המאני-דיפרסי מאוד עוזר לשיקום ולהתמודדות מוצלחת יותר עם המצב.
  9. הטיפול הפסיכותרפי יכול לכלות את האדם עצמו וגם את המשפחה.

קרא עוד: דיכאון קליני
קרא עוד: טיפול בדיכאון

© 2015 כל הזכויות שמורות למיינד קליניק פרופסור גרינהאוס
STGBEAUTIFUL WEB
TECHNOLOGY
STG שיווק באינטרנט