הטיפול התרופתי של המחלות הפסיכיאטריות דורש מיומנות וניסיון. פרופ' לאון גרינהאוס מומחה בשילובים תרופתיים למצבים פסיכיאטריים מורכבים.
בעשור האחרון אנו עדים לשינוי משמעותי בתחום התרופות הפסיכיאטריות הודות להתקדמות שחלה בשנים אלו בתחום חקר המוח. יתרה מכך, בעשור הקרוב צפויות התפתחויות נוספות בתחום. שכן, על אף הקושי הרב הנלווה לחקר המוח, ניתן לומר כי מתחוללים שינויים חיוביים ומהותיים בהבנת תהליכי המוח הקשורים להתפתחותן והתפרצותן של מחלות פסיכיאטריות.
אם עד לפני 20 שנה מספר מוגבל של תרופות פסיכיאטריות שימש לטיפול הן במצבי דיכאון, הן במצבי פסיכוזה, מאניה דיפרסיה, התמכרויות ועוד, כיום המצב שונה. כ- 10 קבוצות של תרופות פסיכיאטריות משמשות לטיפול במחלות השונות.
הרחבת סוגי התרופות המשמשות לטיפול במחלות הפסיכיאטריות מהווה תרומה חיובית לטיפול במחלות השונות. אך על אף השפעתה החיובית, חשוב לציין כי עם הגדלת מספר התרופות בתחום גדלה גם קשת תופעות הלוואי הנלוות להן. בנוסף, לאור הגידול בכמות שילובי התרופות האפשריים, האינטראקציות הבין- תרופתיות השונות פחות ידועות.
למרות שכיום קיים מגוון גדול מאוד של תרופות פסיכיאטריות עדיין אין דרך מדויקת לדעת איזו תרופה תתאים לאיזה חולה. לכן, יש לבסס את הבחירה על פי מצבו הקליני של החולה, כמו גם על סמך ניסיון וידע של הרופא המטפל והנתונים המחקריים הקיימים בתחום. לכן, במרכז מיינד קליניק המרכז לטיפולים מתקדמים עובדים צוות המומחים שעוסקים בהתאמה של הטיפול התרופתי הטוב ביותר עבור כל מטופל ומטופל. זאת על מנת להבטיח אפקטיביות מקסימאלית ככל הניתן, במינימום קשיים ותופעות לוואי הנלוות לנטילת תרופות פסיכיאטריות.
עניין של זמן
חשוב לציין כי יש להתייחס בסובלנות לבחינת התרופות, וכי תופעות לוואי שמופיעות עם תחילת נטילת התרופה לרוב חולפות לאחר כ- 4 עד 6 שבועות . בכלל, שיא ההשפעה של התרופות יתרחש לרוב באותה התקופה, ולכן יש להתאזר בסובלנות בטרם נקבע האם תרופה היא מתאימה או לא. בנוסף, יש לזכור כי תרופות פסיכיאטריות, כמו תרופות אחרות בתחומים השונים ברפואה, אינן מרפאות את המחלות אלא רק מדכאות את התסמינים של ההפרעה. לכן, כאשר מפסיקים את נטילת התרופה התסמינים של המחלה לרוב חוזרים. זאת ועוד, לא מומלץ להפסיק את התרופות ללא אישור הרופא המטפל, גם ואפילו אם מרגישים תופעות לוואי. במקרה כזה, יש למהר ולדווח לרופא המטפל, שכן החלפת התרופה או הפסקתה חייבת להיות בפיקוח הרופא המטפל.
לא רק תרופות
לעיתים קרובות מאוד טיפול תרופתי לבדו אינו מספיק ועל מנת להשיג שיפור מלא יש צורך בנוסף לתרופות לשלב טיפולים שהם לא תרופתיים, כגון טיפול התנהגותי – קוגניטיבי, גרייה מגנטית למוח, נוירו פידבק, ביופידבק ועוד. עם זאת, ישנן מחלות פסיכיאטריות שמחייבות נטילה מתמדת של תרופות כגון מצבים של מניה דיפרסיה או סכיזופרניה שהינן נחשבות למחלות כרוניות ודורשות מעקב רפואי קבוע.
במרכז מיינד קליניק דוגלים בגישה המשלבת של טיפול תרופתי וטיפולים לא תרופתיים שנועדו להגביר את ההשפעה של טיפול בתרופות פסיכיאטריות ולמנוע את הישנות המחלה, גם במקרה שיוחלט על הפסקת נטילת התרופות. בחירת הטיפול המתאים מתבצעת לאחר אבחון מקיף של המטופל, ומתבססת הן על ניסיונו של הרופא, הן על הידע המחקרי הקיים בתחום וכמובן בהתאם לצרכיו של המטופל.
קרא עוד: מאניה דיפרסיה
קרא עוד: טיפול בדיכאון