צרו עימנו קשר
03-7778191
03-7778791

פסיכוזה היא אינה מחלה חשוכת מרפא!

פסיכוזה - על השלבים השונים מרגע הופעת ההתקף הפסיכוטי ועד להחלמה

פסיכוזה הינה מצב קיצוני של אובדן חלקי או מלא של המציאות ופגיעה חמורה בשיפוט ותובנה. בעזרת טיפול כוללני ומקיף החולה יכול להגיע להקטנה משמעותית של הסימפטומים והסבל ולחוש את כוחו לחיות מחדש בקהילה ולחזור לתפקוד ולהנאה בחיים.

אפיונים של מצב פסיכוטי

פסיכוזה מאופיינת בקושי בחשיבה רציפה ועניינית, איבוד הקשב ופזור הנפש, תפיסות שגויות (הזיות או מחשבות שווא) ועוד. טיפול יציב וממושך עוזר למשפחה להתגבר על הכאב ועל תנודות בין תקווה לייאוש ולשמור על תקווה כנכס מרכזי בטיפול. הפסיכוזה מאופיינת בהתנהגות הנחווית כמוזרה או חריגה ובלתי מובנת, העשויה לעורר לעתים רגשות חרדה ודחייה מצד החברה.

לפי הגדרה רחבה, נפגעי נפש הם סובלים ממצבים פסיכוטיים מתקשים לתפקד בחיי היום יום. בפסיכוזה מופיעות מחשבות שווא והזיות לפרק זמן של מספר שבועות וקיימת הפרעה בתחומי החשיבה, התפיסה וההתנהגויות הדרושות לניהול אורח חיים תקין. הפרעה פסיכוטית מצביעה למעשה תמיד על קיום תפקוד לקוי של המוח באחד או יותר מן התחומים הבאים: תחושה, תפיסה, תקשורת, חשיבה, רגש או בכל התחומים האלה יחד. לפעמים הסיבות לכך ידועות ולפעמים לא. חלק מההפרעות הפסיכוטיות מקורן "גופני", בעיקר במחלות גופניות או מצבי נזק גופני (למשל הרעלה, זיהום, התייבשות, ומחלות אשר פוגעות במערכת החיסונית) או הפוגעים ישירות במוח (טרשת, פרקינסון, מחלות ניוון שרירים).

בין המאפיינים הבולטים של פסיכוזה נמצאים:
• קושי בחשיבה רציפה ועניינית
• איבוד הקשב ופיזור הנפש
• הדובר נעשה מוזר, לא מובן ולא לעניין
• תפיסות שגויות (הזיות או מחשבות שווא)
• תנודות רגשיות חזקות ולא תואמות את הנסיבות ואת המחשבות
• התכנסות, הסתגרות, צמצום חברתי, הזנחה עצמית
• שיפוט מציאות לקוי
• אובדן של תפיסת המשמעות של זהות העצמית
• חוסר התמצאות בזמן ובמקום

יש להדגיש שהחולה מתעלם מהסימנים המוזכרים ומכחיש אותם. הוא לא מוכן להודות שהוא חולה. כמו כן, אין לו שיפוט מציאות נכון לגבי הסימפטומים של הזיות או מחשבות שווא. הוא לא מוכן להודות שהסימנים לא מציאותיים. לעיתים קרובות בתפקוד היומיומי החולה לא מנותק מהסביבה והוא מתמצא בזמן ובמקום. יתר על כך, ללא קשר לתכנים החולניים, לעיתים קרובות לא ניכרים בו סימני מחלה.

מהלך המחלה ותהליך ההחלמה

פסיכוזה מתחילה בדרך כלל בגיל ההתבגרות בתמונה קלינית סוערת. מהלך המחלה בדרך כלל ממושך, אולם המחלה אינה חשוכת מרפא ולא תמיד מביאה להתדרדרות. לעיתים קרובות מאוד הפרוגנוזה טובה. קיימים מצבים של התקף פסיכוטי אחד ואחריו החולה מבריא וישנם מצבים שבהם החולה סובל מהתקפים חוזרים שמופיעים בתדירות שונה. בין התקף להתקף קיימת החלמה חלקית והחולים יכולים לחזור לתפקוד בקהילה. במקרה כזה התפקוד יורד מהתקף להתקף.
כיום, לאור השימוש בתרופות חדשות והתערבות טיפולית מרבית, ירד משמעותית משך ההתקף החריף, משך האשפוז וצומצם הליקוי שלאחריו. ההחלמה לאחר ההתקף החריף בדרך כלל איננה מלאה ונשארת צלקת של ליקוי. החולה איננו "כתמול שלשום". תקופה זו קשה במיוחד על בני המשפחה.

התקפים חוזרים של פסיכוזה
ישנה חשיבות רבה לערנות ולמודעות לסימנים המבשרים התקף חוזר. התקף כזה לא פורץ פתאום. קיימים מספר סימנים המבשרים התקף חוזר:

מאמר זה נכתב בשיתוף פעולה עם פרופ לאון גרינהאוס.

© 2015 כל הזכויות שמורות למיינד קליניק פרופסור גרינהאוס
STGBEAUTIFUL WEB
TECHNOLOGY
STG שיווק באינטרנט